חשיבותם וצריכתם של ויטמינים ומינרלים בתזונה
כבר בילדותינו שמענו לא פעם על חשיבותם של ויטמינים ומינרלים וצריכתם במזונותינו. תרומתם הרבה הוזכרה בכל הזדמנות וכולנו היינו עדים למקרים בעבר שחוסרם הביא לנזקים במערכות הגוף.
גופנו זקוק למאות אלפי חומרים זעירים על מנת לתפקד באופן יעיל. חשבו על הגוף כמעין מפעל, אותם חומרים זעירים מפעילים את המכונה המתוחכמת שנקראת גוף האדם והחומרים הזעירים הם אותם ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן ועוד שמשתתפים בתהליכי הגוף.
חוסרים תזונתיים משפיעים על בריאות הגוף והחמרת מחלות דוגמת סכרת,
קשב וריכוז, חוסר שינה, התכווצויות שרירים, נשירת שיער ועוד,
בהעדרם תגובות הגוף תהינה קיצוניות יותר.
מהם אותם ויטמינים ומינרלים?

ויטמינים
המונח ויטמין הוטבע מהמילה הלטינית ויטה = חיים הדבר ארע בשנת 1912 אז הצליחו לבודד את ויטמין  B1החיוני למניעת מחלות עצבים.
ויטמינים הם תרכובות אורגניות החיוניות לגוף לשם קיומו, בלעדיהם לא יתכנו חיים, גופנו לא מסוגל לסנתז בעצמו את הוויטמינים ולכן נשתדל לצרוך אותם מתזונה איכותית ומאוזנת .לוויטמינים תפקידים רבים וחשובים
  • הפקת אנרגיה מהמזון
  • הוויטמינים תורמים לבניית כדוריות דם
  • הוויטמינים משתתפים בתהליך חילוף חומרים, עיבוד אבות המזון ופעולות מטבוליות.
  • הוויטמינים הכרחיים לפעילות תקינה של מערכת העצבים, בחוסרי ויטמינם נראה פגיעות עצביות קלות עד קשות.
  • הוויטמינים משתתפים בבניה ותפקוד המערכת ההורמונלית, הם הכרחיים לתהליכי גדילה.
  • רבים מהוויטמינים הם נוגדי חמצון ומונעי מחלות.

מינרלים
מינרלים הינם חומרים אנאורגניים בעלי מבנה כימי פשוט, הם מצויים בשפע בקרקע של כדור הארץ, בסלעים, באדמה, במים ובקרקעית הים ומשם מגיעים לצמחים,
לבע"ח ולאדם. מקורם של המינרלים בתזונה, גוף האדם לא מייצר אותם בעצמו.
חיוניות המינרלים לגוף היא עצומה וחוסר שלהם עלול לגרום נזק רב בהתפתחות מחלות.
מחסור במינרלים הוא לרוב תוצאה של תזונה לקויה, דלה בערכים תזונתיים, חומרי גלם ירודים, אוכל מעובד ומתועש, תזונה דלה בירקות ופירות וספיגה לקויה של המעי.
למינרלים תפקידים רבים בשמירה על איזון הגוף
  • המינרלים השונים משתתפים בבניית השלד ועצמות הגוף.
  • שומרים על פעילות תקינה של שרירי הגוף ובכללם שריר הלב.
  • המינרלים משתתפים הם מקור להמוגלובין לבניית הדם.
  • המינרלים מסייעים באיזון החומציות, המלחים והנוזלים בגוף ובכך שומרים על וויסות נוזלים.
  • המינרלים מזרזים תהליכים כימים ומשתתפים ביצירת גירויים עצבים והעברתם.
  • המינרלים חיוניים לאיזון הורמונלי, תסמונת קדם וסתית (pms), פריון, חרדה ודכאון.
  • נשירת שיער לרוב תיגרם מחוסר ויטמינם ומינרלים מסיבות שונות.
אם כך אנו מבינים ששני הגורמים העיקרים הקובעים את כמות המינרלים והוויטמינים בגוף הם כמותם ואיכותם במזון ורמת הספיגה במעי. ולכן חשיבות הקרקע בה הקטנייה/ דגן מלא/ ירק או פרי גדל היא קריטית מכיוון שאלמלא הקרקע העשירה באותם מינרלים הצמח יהיה דל באותם רכיבים תזונתיים הכל כך הכרחיים לבריאותנו. ולמרות שנאכל מזון לא מעובד, עצם כך שמגיע ממקורות לא פוריים הגוף יהיה בחוסר של אותם מינרלים וויטמינים. לדוגמא, הגידולים הגדלים בקרקע אורגנית המדושנת על ידי קומפוסט איכותי ולא ע"י כימיקלים, או מושקים במים נקיים ולא במים המעורבים בהם חומרי דישון תעשייתיים, תשפיע על איכות המזון שתכנס לגופנו. הדבר מתבטא גם בעולם החי -  ממה ניזונים העופות והבקר מה כמות הורמוני הגדילה הניתנים להם במזון ומה מגיע אלינו לצלחת.
 
מקורות איכותיים לוויטמינים ומינרלים
צריכת ירקות ופירות מצבעים שונים (עדיפות לגידולים אורגניים) - לכל צבע חשיבות שונה בגוף.
קטניות ודגנים מלאים אורגניים כגון עדשים, שעועיות, קינואה, אמרנט, אורזים מסוגים שונים יהוו מקור עשיר לוויטמינים מקבוצת B,
מינרלים רבים וחומרים חיוניים נוספים המכילים נוגדי חמצון רבים.
שלבו אותם ואל תחששו מפניהם. רצוי להשרות ואף להנביט את הקטניות על מנת לאפשר ספיגה טובה ולהגדיל את הערכים התזונתיים.

פירות יבשים אורגניים - חלק מהפירות היבשים כדוגמת התאנים המיובשות בגידול אורגני ללא תוספת סוכר עשירה בסידן.
זרעים גרעינים ואגוזים כגון
שומשום, זרעי פשתן אורגניים זרעי צ'יה, גרעיני דלעת וגרעיני חמניה אורגניים יהוו מקור איכותי של קבוצות אלו, בעיקר סידן וברזל וחומצות שומן חיוניות.
מלבד הזרעים עצמם, ניתן להנות מערכים אלה גם בצריכה של טחינה מלאה אורגנית.

האמירה "שיהיו מזונתנו תרופתנו", צריכה להיות חקוקה בראשו ואם נשכיל ברוב זמננו לאכול מזון איכותי ומגוון, בעל רכיבים טבעיים המוכרים לנו,
גופנו ישמור על חיוניות ובריאות וידע לאזן את עצמו ע"י הוויטמינים והמינרלים המשתתפים בכל תהליכי הגוף.
נכתב ע"י: הילה גלבוע - נטורופתית