_DAS5158.jpg
tomato.jpg
ליקופן
הליקופן הינו קרטנואיד הנותן לפירות ולירקות את הפיגמנט האדום ומשמש כנוגד חמצון רב עוצמה.
הקרטנואידים הם קבוצת פיגמנטים אורגנים המצויים בעיקר בפירות וירקות ונותנים להם את צבעם המרהיב, הם פועלים כנוגדי חמצון המנטרלים רדיקלים חופשים.
מה הם אותם רדיקלים חופשים ולמה הם כל כך חשובים?
רדיקלים חופשים הם מולקולות לא יציבות, מחומצנות, אשר גורמות להרס תאים בריאים בגוף ועלולות לפגוע בחומר התורשתי ומשם מתפתחות מחלות רבות. את חמצון זה אנו רוצים לנטרל.
המקור העיקרי לליקופן הן עגבניות. גופנו אינו מסוגל לייצר ליקופן ולכן יש לצרוך אותו מהמזון. הזמינות והספיגה של הליקופן במזון עולה, כאשר הוא נצרך עם כמות קטנה של שומן, כיוון שאז הוא מתמוסס טוב יותר. בישול העגבנייה משנה את המבנה התאי שלה ומעלה את זמינות הליקופן. למעשה הליקופן במוצרי עגבנייה מעובדים דוגמת רסק עגבניות, עגבניות חתוכות דק, עשירים יותר מאשר בעגבנייה טרייה.
 מחקרים קשרו תזונה עשירה בליקופן יתרונות בריאותיים רבים ומגוונים
מעצם היות הליקופן נוגד חמצון עשיר הוא עשוי למנוע מחלות הנגרמות ומתפתחות כתוצאה מנזקי החמצון.
ליקופן נקשר להגנה על העור מפני נזקי קרינת השמש ומניעת סרטן העור.
הליקופן עשוי לתרום להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ע"י הפחתת החמצון ב -LDL כולסטרול ("הכולסטרול הרע"), הפחתת רמת הכולסטרול בדם, הפחתת התגובה הדלקתית והפחתת לחץ דם. חוקרים מאוניברסיטת אדלייד באוסטרליה ובכתבי עת מחקריים אף טענו, כי רסק עגבניות טוב להפחתת כולסטרול כמו סטטינים בשל כמות הליקופן שהוא מכיל ולכן תורם במניעת התקפי לב ושבץ.הליקופן חיוני לתקינות ובריאות העיניים.הליקופן נקשר להפחתת הסיכון לסוגים שונים של סרטן וביחוד סרטן הערמונית. במחקרים שפורסמו בשנת 2002,2014 נמצא כי מי שצרך מוצרי עגבניות כגון מיץ עגבניות, רסק עגבניות, תבשיל ברוטב עגבניות, שכיחות סרטן הערמונית היתה נמוכה בכ18% במחקר אחד ובשני ב23% ונצפתה ירידה ברמות ה PSA.כמה קל לעלות את צריכת הליקופן דרך המזון ולתרום לבריאותנו ולסייע במניעת נזקים עתידים.בניגוד לרכיבים בריאים אחרים, ליקופן דווקא אינו נפגע בתהליך העיבוד והבישול ונמצא כי חימום אף הופך אותו לזמין יותר לגוף.לפי מאגר הנתונים של משרד החקלאות האמריקאי , עגבניות שרי מכילות 437 מק"ג ואילו בכף רסק עגבניות יש 3,140 מק"ג ליקופן.לא נותר לנו אלא לגשת למטבח ולהכין לנו תבשיל עשיר עם רסק עגבניות רצוי שיכלול גם קטנייה עשירה בחלבון דוגמת שעועית ברוטב עגבניות, שקשוקה ים תיכונית המשלבת עגבניות מרוסקות עם שמן זית המעצים את ספיגתו של הליקופן או מרק עגבניות עשיר חם או קר לפי עונות השנה.שמרו על בריאותכם ושלבו את עגבניות בבישולכם.
כתבה: הילה גלבוע - נטורופטית